Меню сайту
Форма входу
Пошук
КОНТАКТНІ ДАНІ
Адреса установи:

Україна, Волинська обл., м.Ківерці, вул. 17вересня 6 А
Контактні телефони:

(03365) 2-15-02, 3-10-48
Електронна пошта:

kivertsi.tercentr@gmail.com
Головна » 2018 » Липень » 5 » Лекція : " Тепловий та сонячний удар "
15:42
Лекція : " Тепловий та сонячний удар "

Сонячний промінь — один із ліків, з давнини відоме людству. Сонце дарує радість життя і силу, укріплює тіло, дух, розум та серце. Однак, потрібно завжди пам’ятати про те, що воно може бути не тільки другом, але, на жаль, й ворогом. Надмірне перебування на сонці може нанести дуже велику шкоду на організм людини в цілому. Засмагаючи на сонці, ми не замислюємось над тим, що багаторазовий вплив ультрафіолетового опромінення є причиною багатьох негативних змін у нашому організмі. Але про це необхідно знати для того, щоб вміти себе захищати. Сонячна засмага сьогодні вважається ознакою доброго фізичного здоров’я та успішного соціального статусу людини. Однак відомо, що люди реагують на сонце по-різному. Теплове перевтомлення — найбільш розповсюджений стан при перегріванні, який приводить до зневоднення організму, викликається унаслідок прямої дії сонячного проміння на голову або зловживання сонячними ваннами, а також унаслідок тривалого перебування у приміщенні з високою температурою і одночасно виконання тяжкої роботи, під час тривалих переходів в умовах жаркого клімату в одязі, який обмежує тепловіддачу. Гіпертермія, спричинена першими двома факторами, називається сонячним ударом. Втрата рідини при потовиділенні не поповнюється в належній мірі. Це приводить до зменшення об’єму циркулюючої крові. Тепловий удар починається гостро, в період максимальної дії тепла, проте розвиток цього стану можливий у період виходу із зони перегрівання, а також через 6-8 год. після прямої дії сонячного проміння. Симптоми теплового удару: відчуття сонливості, спраги, нездужання, загальна слабкість, задишка, тахікардія, підвищення температури тіла, головний біль або запаморочення голови, лице стає червоним, дихання утрудненим, настає непритомність і людина падає. Реакція зіниць відсутня, пульс частий, слабкого наповнення. Симптоми сонячного удару: запаморочення, головний біль, нудота, блювання, поступова втрата свідомості. Дихання часте, поверхневе, пульс прискорений, слабкого наповнення.

Ознаки розвитку теплового та сонячного ударів є однакові. Початок гострий (безпосередньо в період максимальної дії тепла, рідше — після виходу із зони перегрівання). Розрізняють три ступені сонячного (теплового) удару: легкий, середньої важкості, важкий. При легкому перебігу спостерігаються адинамія, біль голови, запаморочення, шум у вухах, нудота, підвищена пітливість. Температура тіла підвищується до 38°С, з’являється гіперемія обличчя, розширюються зіниці, збільшується частота серцевих скорочень, артеріальний тиск змінюється незначно. При сонячному ударі середньої важкості — різкий біль голови, нудота, блювання, приглушеність, періодична втрата свідомості, значне потовиділення, температура тіла підвищується до 40 °С, дихання часте, поверхневе, тахікардія, зниження артеріального тиску. При важкому перебігу — коматозний стан, клонічні та тонічні судоми, марення, галюцинації, значне потовиділення, температура тіла підвищується до 41-42°С, дихання часте, поверхневе, виражена тахікардія, глухість серцевих тонів, зниження артеріального тиску. При важких випадках теплового та сонячного ударів виникає смерть від набряку мозку.

Перша невідкладна допомога: потерпілого перенести в тінь, в прохолодне місце, зняти стискаючий одяг, покласти холод на голову (міхур з льодом), обтерти тіло холодною водою, дати холодне пиття і викликати лікаря.

                       Бережіть себе!

Переглядів: 389 | Додав: kivertsitercentr | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Новини
[19.11.2018]
Лекція: " Чим небезпечний кір "
[19.11.2018]
Школа цукрового діабету
[20.08.2018]
Лекція : " корисні властивості болгарського перцю "
[20.08.2018]
Клуб "Будьте здорові" Тема. Корисні властивості кизилу. Застосування в народній медицині.
[12.07.2018]
Клуб Психологічного здоров'я
Статистика
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Корисні посилання
















Тех. підтримка сайту: m4dn3ss
Створити безкоштовний сайт на uCoz