Меню сайту
Форма входу
Пошук
КОНТАКТНІ ДАНІ
Адреса установи:

Україна, Волинська обл., м.Ківерці, вул. 17вересня 6 А
Контактні телефони:

(03365) 2-15-02, 3-10-48
Електронна пошта:

kivertsi.tercentr@gmail.com
Головна » 2018 » Липень » 5 » Лекція : " Вітаміни для нашого організму і"
15:57
Лекція : " Вітаміни для нашого організму і"

    Які вітаміни потрібні організму?

З самого дитинства ми знаємо, що вітаміни необхідні. Турботливі мами змушували нас їсти ненависні нам овочі саме тому, що в них багато вітамінів. Давайте ж розберемося які вітаміни потрібні нашому організму і де їх шукати.

ВІТАМІН А
Необхідний для підтримки гарного зору та нормального стану слизових оболонок. Особливо важливий вітамін А для зростаючого організму. Вітамін А міститься в тваринних продуктах, що мають в своєму складі жир: у маслі, сирі, молоці, печінці, риб'ячому жирі. Крім того, у моркві, шипшині, шпинаті, салаті, солодкому перці у великій кількості міститься провітамін А. Це з'єднання, з якого в організмі утворюється вітамін А.
Надлишок вітамінів теж може принести шкоду. Є описи важких випадків отруєння людини продуктами з високим вмістом вітаміну А. До них відносяться печінка акули, тріски та деяких інших риб.
ВІТАМІНИ ГРУПИ В:
В1
Необхідний для нормальної діяльності нервової системи. Міститься цей вітамін у печінці, м'ясі, крупах, хлібі з муки грубого помолу.

В2
Бере участь в клітинному обміні, сприяє виробленню енергії в організмі. У великих кількостях цей вітамін міститься в молоці, сирі, яйцях, м'ясі, дріжджах, горосі, квасолі.
В6
Якщо організм отримує з їжею недостатньо цього вітаміну, починається порушення росту волосся, знижується рівень гемоглобіну в крові. Його багато в дріжджах, бобових і молоці.
В12
вкрай необхідний для утворення еритроцитів. При його недостатності виникає недокрів'я. У великих кількостях міститься в печінці, сирі.
РР
Нестача цього вітаміну в організмі викликає швидку стомлюваність, слабкість, дратівливість, безсоння, запалення на шкірі. Міститься цей вітамін в м'ясі, молоці, томатах, гречанії та вівсянії крупах, квасолі.
ВІТАМІН С
Один з найважливіших вітамінів, необхідних для зміцнення і збереження здоров'я. Встановлено, що за недостатньої кількості вітаміну С у їжі, підвищується проникність і крихкість стінок дрібних судин - капілярів, а також знижується стійкість до інфекцій. Міститься вітамін С практично у всіх фруктах, овочах, ягодах, зелені. Чудові джерела вітаміну С - чорна смородина, шипшина, полуниця, червоний перець, лимон, зелень петрушки, цибулі, кропу, капуста, особливо кольорова капуста. Слід знати, що вітамін С нестійкий і швидко руйнується під час варіння. Крім того, і в сирих продуктах вміст цього вітаміну з часом зменшується.
ВІТАМІН D
Бере участь в обміні кальцію і фосфору, забезпечує нормальне відкладення кальцію в кістках. Найбагатше джерело вітаміну D - риб'ячий жир. Однак більша частина вітаміну D виробляється самим організмом людини під дією сонячних променів.
ВІТАМІН Е
Необхідний для зміцнення м'язів, підтримує нормальний стан шкіри. Він міститься в зернових продуктах і горіхах.
ВІТАМІН К
Забезпечує нормальне згортання крові. У великих кількостях міститься в картоплі, томатах, моркві, зелені петрушки. Утворюється він в кишечнику людини.
Фолацин
Також синтезується в кишечнику. Він оберігає організм від анемії. Недостатність його може виникнути у разі низького вмісту білка в їжі, а також під час прийому антибіотиків. Міститься в печінці, листових овочах, бобових.
КАЛЬЦІЙ
Необхідний для побудови і зміцнення кісток і зубів. Його багато у молоці та молочних продуктах.
ФОСФОР
Також бере участь в побудові кісток та зубів. У великій кількості він міститься в молочних і бобових продуктах, рибі.
КАЛІЙ
Важливий для діяльності нервової та серцево-судинної систем. Головні його джерела: картопля, фрукти, овочі.
НАТРІЙ
Ми отримуємо в основному з харчовою сіллю. Однак не захоплюйтеся з раннього віку надмірно солоними продуктами і стравами: з часом це перейде в шкідливу звичку
ЗАЛІЗО
Організм використовує для кровотворення. Нестача заліза в їжі часто стає причиною анемії. Залізо ми отримуємо в основному з м'ясом та м'ясними продуктами.
ЙОД
Необхідний для нормальної роботи щитовидної залози, що особливо важливо під час росту та розвитку організму. Найбільше йоду міститься в морській рибі.
ФТОР
Необхідний для побудови кісток і емалі зубів. Організм отримує його в основному з питної води. Вчені виявили, що там, де вода містить досить фтору, карієс зубів зустрічається набагато рідше.

Люди часто неправильно приймають синтетичні вітаміни, збільшують дозування, повторно п'ють вітамінні курси, не даючи організму перепочити. Вони вважають, що цим допомагають організму, але це глибока помилка. Неправильне дозування вітамінів здатна сильно нашкодити вашому здоров'ю! Тому перш ніж купувати подібні комплекси в аптеці, обов'язково проконсультуйтеся зі своїм лікуючим лікарем!

Без вітамінів ми не можемо уявити своє життя. Вони покликані підтримувати здоров'я людини, покращувати його самопочуття. Щоб ніколи не стикатися з гіповітамінозом, намагайтеся включати в свій раціон різноманітну їжу, фрукти, овочі, молочні продукти, займайтеся спортом і ведіть активний спосіб життя.

               

 

                   

 

 

Переглядів: 386 | Додав: kivertsitercentr | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Новини
[19.11.2018]
Лекція: " Чим небезпечний кір "
[19.11.2018]
Школа цукрового діабету
[20.08.2018]
Лекція : " корисні властивості болгарського перцю "
[20.08.2018]
Клуб "Будьте здорові" Тема. Корисні властивості кизилу. Застосування в народній медицині.
[12.07.2018]
Клуб Психологічного здоров'я
Статистика
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Корисні посилання
















Тех. підтримка сайту: m4dn3ss
Створити безкоштовний сайт на uCoz